Tuesday, January 7, 2014

Setahun menghilang


2014 telah hadir, 1435 lebih awal tiba. Setahun sudah berlalu sejak kali terakhir berkarya di sini. Masha Allah, cepat sungguh waktu berlalu. Kali ini mungkin perkongsian ringkas sahaja insyaAllah.

Situasi:
Sedang memandu ke kuliah untuk menduduki peperiksaan bersama ratusan manusiawi lain dalam kesesakan, radio IKIM dipasangkan dan tajuk perbualan merupakan "time management". 

Soal menarik yang dibangkitkan adalah: Adakah kita sebenarnya tak pandai menguruskan masa? Sebab dirasakan seolah-olah masa tak pernah cukup. Atau sebenarnya kita tiada keberkatan waktu? Sentap.

Bayangkan berapa banyak waktu dihabiskan untuk akhirat berbanding dengan dunia?

Bayangkan betapa kita menitikberatkan atau melebihkan dunia berbanding akhirat?

Macam mana nak berkat?

Lepas tu, ada lagi satu perkongsian yang lagi best lagi menusuk kalbu. Katanya, setiap kali masuk waktu, sebaiknya kita terus solat. Betul. Selalu dengar tapi jarang buat? Sentap lagi. Jika kita di tengah2 satu urusan sewaktu azan berkumandang, lalu kita tinggalkan urusan tersebut untuk menunaikan solat dan kemudian sambung semula, ia seolah-olah kita meminta izin dari Allah untuk mudahkan urusan kita tadi. Masha Allah, hebat sangat pemikiran macam tu.

So, lain kali bila dengar azan, tak kira lah anda (dan saya terutamanya) sedang buat assignment ke, masak ke, sembang dengan kawan ke, elok lah kita utamakan solat.

Tapi, kalau kita dalam meeting? Yang melibatkan orang lain, yang not yet Muslim? Maybe perlukan huraian panjang dan lebih banyak pembacaan. Tapi jika boleh mintak izin untuk solat dan tidak mengganggu proses kelancaran meeting, apa salahnya? Mungkin boleh solat waktu tea break? 

Allahu A'lam.


No comments:

Post a Comment